I Danmark har vi høje krav til hvordan fødevarer håndteres. Dette gælder både hvordan den generelle hygiejne i køkkenet er, hvilke temperaturer fødevarerne opbevares på samt overholdelse af dato anmærkningerne. Kort sagt kan det altså være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilke (og hvordan) disse krav overholdes. Hvor ofte skal ovnen egentlig gøres rent? Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på ved besøg af fødevarestyrelsen? Hvilke rettigheder har jeg selv ift et sådanne besøg? Der kan være mange grunde til at man risikerer at dumpe et besøg fra fødevarestyrelsen. De fejl som nu sker, er ofte menneskelige. Det kan være, som tidligere beskrevet, manglende rengøring der er skyld i at fødevaren må tilbagetrækkes, eller forskellige bakterier som for eksempel listeria, som er skyld i en tilbagetrækning.
Bestå fødevarekontrollen med en fødevarekonsulent
Det kan ofte være svært for en mindre virksomhed at have nok kvalitetsarbejde, til at det kan svare sig, at have en kvalitetsmedarbejder fuldtidsansat. Her kan det med det med fordel svare sig at have fødevarekonsulent tilknyttet sit køkken, slagteri, bageri eller noget helt fjerde. Fødevarekonsulenten kommer alt efter jeres behov, og hjælper jer igennem alle de stadier der skal til, før i er klar til at komme igennem en fødevarekontrol. De kan tilmed være til stede under kontrollen, således i føler jer mere trygge under hele forløbet. Fødevarekonsulenten hjælper blandt andet med udarbejdelse af en rengøringsplan, vejledning med indretning af lokaler, fysisk-, kemisk- og mikrobiologiskeanalyser samt udarbejdelse af egenkontrolprogram. Samtidig kan en fødevarekonsulent medvirke som en sparringspartner, til dig der overvejer at opstarte produktion inden for for eksempel frugt og grønt, kylling og kød, fugl og fisk eller bagværk. Når du har en fødevarekonsulent med på sidelinjen kan du implementere vaner og rutiner, således du nemt og hurtigt glider gennem besøgene fra fødevarestyrelsen.