Sov bedre med lyde & musik

Der er mange ting, der kan forårsage søvnproblemer:
Eksempelvis en ringe seng, for meget lys i soveværelset, stress eller dårligt indeklima.

I denne guide vil vi dog zoome ind på bare ét særligt aspekt. Nemlig, hvordan du kan optimere din søvn ved hjælp af søvninducerende lyde og musik.

De fleste af os kan nok nikke genkendende til, hvordan eksempelvis regn mod ruden kan få os til at slappe af… Og heldigvis kan du selv påvirke dette ved hjælp af den rette teknologi.

Ønsker du bredere information omkring søvn, så skal du lede videre. Mange hjemmesider skriver dog heldigvis om emnet – eksempelvis hjemmesiden Sengeguruen.dk som her har samlet en række guides til, hvordan du finder den bedste seng, madras, dyne m.v.

Gratis løsning – YouTube-videoer

Vil du ikke betale for de søvninducerende lyde og musik, så kan YouTube være en fin løsning.
På YouTube kan du nemlig finde en række forskellige mixes alt afhængig af, hvad du søger på. Nogle forslag til søgninger kunne være:
“White noise”: White noise er kendetegnet ved at være et konsistent lydspor – dvs. du vil ikke pludselig høre en fugl der kvidrer, bølger der slår ind mod land og lignende. Der ligger meget videnskab bag brugen af white noise. Eksempelvis er det påvist, at white noise i høj grad kan bidrage til at maskere andre lyde, så det eksempelvis bliver lettere at sove ved siden af en partner, som snorker.
“Waves for sleep”: Lyden af bølgebrus kan have en afstressende, nærmest meditativ effekt.
“Rain for sleep”: Mange oplever, at lyden af regn mod eksempelvis rude eller tag hjælper dem til at slappe af.

Billig løsning – Apps på mobilen

Der findes en række forskellige apps, som du kan bruge til at afspille lyde og musik, der kan bidrage til en bedre søvn.

Her kommer således nogle anbefalinger, som du kan finde på din app store:
Relax Melodies: Denne app kan afspille et væld af forskellige melodier med beroligende lyde.

10% happier: Her har vi at gøre med en app til meditation og mindfulness. Der er sessioner til en række forskellige formål, herunder søvn. I praksis vil du i en søvnsession opleve, at en behagelig stemme luller dig i søvn.

Pzizz: Denne app kombinerer musik med lydeffekter og gør brug af en algoritme, som bevirker, at du kan nyde et forskelligt soundtrack hver gang.

Apps som disse kommer typisk i gratis versioner, mens du skal betale et mindre beløb for at få adgang til deres fulde funktionalitet.

Luksus løsning – Dedikeret lydmaskine

Sidst men ikke mindst kan du investere i en dedikeret lydmaskine, der kan hjælpe dig til at sove bedre.

Der findes flere af disse på markedet, og de kommer med forskellige funktioner og i forskellige prisklasser. Eksempelvis:

Sleep Easy Sound Conditioner: Billig løsning som har en rigtig blæser, der skaber white noise.

SNOOZ White Noise Sound Machine: Dyrere løsning som også har en blæser. Den har dog lidt andre indstillingsmuligheder end den første anbefaling og et – vil de fleste nok synes – noget lækrere design.

Douni Sleep Sound Machine: Foruden white noise kan denne også afspille naturlyde fra eksempelvis tordenvejr, bølger og skov.

Alle disse lydmaskiner kan findes på Amazon, hvor der også er utallige andre løsninger at vælge imellem.

En stor fordel ved lydmaskiner som disse over YouTube og apps er, at du ikke skal til at rode med elektronik umiddelbart inden sengetid. Hermed undgår du nemlig at aktivere dig selv – hvilket eksempelvis kan ske, hvis du ser en interessant video på YouTube, eller opdager at nogen har skrevet til dig på din telefon.

Ydermere undgår du med lydmaskinerne det blå lys fra skærmbaseret elektronik. Dette er godt for din søvn, da det er påvist, at blå lys hæmmer produktionen af melatonin. Og denne mangel på melatonin om aftenen kan gøre det sværere at blive naturligt træt.

Skriv et svar