Værd at vide om a-kasse, dagpenge og karenspeiode for dimmitenter

dimmitenter

Efter mange års sved og tårer, lange eksamensperioder og mange timer på læsesalen er der nu endelig lys for enden af tunnelen. Uddannelsen er ved vejs ende, og de mange år på SU er nu snart et overstået kapitel. På den ene side betyder dette et farvel til studielivet, hvor det nogle gange har været økonomisk hårdt at få pengene til at slå til, men det betyder også at man træder ind i en ny periode af ens liv, hvor usikkerheden melder sig, og jagten på ens første rigtige job går i gang.

Regler for optagelse i en a-kasse som dimmitent

For at være berettiget til at modtage dagpenge fra en a-kasse kræves det, at man skal have afsluttet ens bachelor eller kandidatuddannelse. Ofte vil det være en god idé at sætte sig ind i, hvordan tingene fungerer, mens man stadig læser, og man kan endda sende en anmodning om at blive optaget i en billig a-kasse, inden man er helt færdig. I nogle tilfælde kan man også tilmelde sig en a-kasse som studiemedlem, hvilket betyder at man ikke betaler kontingent indtil den dag, men har færdiggjort uddannelsen. I Danmark er der frit valg, med hensyn til hvilken a-kasse man vælger, men ofte er det en fordel at vælge en, der på den ene eller anden måde knytter sig til ens uddannelse. Det er vigtigt at man, hvis man ikke allerede er meldt ind, sørger for at gøre dette senest 14 dage efter at den sidste eksamen er overstået. I denne periode opfattes man som dimmitend, men herefter ændrer reglerne sig, og man vil først kunne få dagpenge, når man har været medlem af a-kassen i et år og har haft 1924 arbejdstimer. Denne 14-dages frist er desværre fastsat ved lov, og a-kasserne har ikke mulighed for at se bort fra den. Fra man har meldt sig ind samt meldt sig ledig på jobcenteret, indtil man begynder at optjene dagpenge, vil der gå en måned. Denne måned kaldes også for en karensperiode. Hvis man ikke har mulighed for at forsørge sig selv i denne måned kan man søge om kontanthjælp, hvis man f.eks. har en husleje der skal betales, og ingen anden indtægt. Her er det en god idé at være ude i god tid, da kontanthjælp udbetales månedsvis bagud.

Man kan låne penge, hvis der bliver brug for det

Hvis man ikke ønsker at søge kontanthjælp, så er en anden måde, hvorpå man kan forsørge sig selv i karensperioden ved at låne penge. Der findes mange muligheder og udbydere online, og ofte vil man ikke skulle stille garanti, som man ellers skal i banken. Dette gælder f.eks. de såkaldte kviklån, hvor man kan låne mindre beløb, der hurtigt skal betales tilbage. I mange tilfælde kan man udfylde et ansøgningsskema online, og få svar tilbage i løbet af ingen tid på, om man kan godkendes til lånet. I løbet af få hverdage vil beløbet blive overført til ens konto.

Skriv et svar