Fra sport til business – dedikation kan drive os langt

Mange ord bruges i flæng. De sniger sig ind i vores hverdag, hvor de kan miste betydning. Hvad vil det for eksempel sige at være dedikeret? I denne artikel sætter vi fokus på begrebet og ser, hvor langt dedikation kan drive dig med eksempler fra sporten og forretningslivets verdener.

Vejen til at blive en af verdens mest anerkendte fodboldspillere

Cristiano Ronaldo fremhæves ofte som en af de mest dedikerede fodboldspiller. Hans dedikation har ført til, at han for kort tid siden rundede sit mål nummer 100. Det skete, da han scorede for det portugisiske landshold i en kamp mod Sverige. Også i stjerneklubben Juventus er Ronaldo kendt for sin dedikation og mange målscoringer, der har medvirket til, at en side som bet365, der tilbyder online spil, peger på Juventus som vinder af Serie A med odds på 1.90. Ronaldos dedikation viser sig i, at han får ting til at ske. Han handler og opbygger store dele af sit liv omkring fodbolden for på den vis at nå sin målsætning. Blandt andet har han ansat et hold af hjælpere, så alt fra træning til kost er skemalagt. Ligeså har han opsøgt den hurtigste mand i verden Usain Bolt med det ene ønske om at blive en hurtigere fodboldspiller. Her kan vi for alvor tale om dedikation.

Stor dansk dedikation inden for erhvervsliv

Vender vi blikket mod businessverden, er der ingen tvivl, om at det er især er dedikation, der har drevet Jesper Buch til at blive en af Danmarks mest succesfulde forretningsmænd. Da konceptet Just Eat fik ben at gå på, udtaler Buch, at han satte alt andet til side for at hellige sig forretningen. Familie, venner og mere blev tilsidesat, mens uanede mængder af energi blev brugt på at udtvære konkurrenterne. At turde hellige sig et mål så meget, at du tilsidesætter alt andet og ikke er bange for at trække den til stregen, er i sig selv dedikation. Ligeså fortæller Buch, at dedikation kan have en høj pris – den kan nemlig betyde, at der bliver mindre tid til at tage hånd om dig selv. Uanede mængder af energi skal tilegnes målet og bliver der slinger i valsen kan det hurtigt koste dyrt. I hvert fald fik det Buch til at træffe nogle beslutninger omkring Just Eat, han senere var i tvivl om var de rigtige.

Fra det simple til en af verdens mest betydningsfulde forretningsmænd

Bliver vi i business, men vender blikket mod USA, har det også kostet blod, sved og tårer at nå dertil, hvor Mark Zuckerberg befinder sig i dag. Grundlæggeren og ejeren af verdens største sociale medie Facebook har måttet gennemgå mange kampe og ikke mindst kritik rettet mod sit medie, men har brugt sin dedikation til at stå fast og nå i mål med sin drøm. Fra et simpelt kollegieværelse til en af verdens mest magtfulde yngre forretningsmænd. Entreprenørskabet har uden tvivl krævet stor dedikation, og for Zuckerberg har det været nødvendigt konstant at bevare sit konkurrence-gen og troen på eget produkt for at kunne realisere sine ambitioner. Zuckerberg har på mange måder vist, at hvor der er vilje, er der vej.

Ingen let vej til at blive Danmarks sportsstjerne nummer et

Ronaldo er langt fra den eneste sportsudøver, der har ladet dedikationen guide ham til stjernerne. Den danske tennisspiller Caroline Wozniacki har siden en alder af seks år sat alt ind på at nå i mål med sin drøm om at vinde stort på banen. Selv udtaler hun, at hun elsker at dedikere sig og aldrig giver op, når målet skal jagtes. Den indstilling ledte blandt andet til, at hun hev en Grand Slam-titel hjem i 2018, da hun løb af med sejren i Australien Open. Adskillige år dedikeret til sin sport og store ambitioner har på alle måder vist sig at give pote for Wozniacki. 

Så hvad har disse eksempler til fælles? De fortæller alle, at der ikke findes en nem vej, hvis du vil realisere dine mål. Den gyldne kode er dedikation: At tilegne uanede mængder af tid og energi til et ene formål og ikke være bange for at have brede skuldre, når konkurrenterne skal skubbes til side.

Skriv et svar