Hvorfor er nogle sportsgrene mere populære end andre?

Hvad er det for faktorer, som gør bestemte sportsgrene populære, mens andre må kæmpe for at tiltrække både udøvere og tilskuere? Det forsøger vi at give et bud på her. 

Professionelle sportsgrenes popularitet kan måles på flere måder: Antallet af udøvere (eller medlemmer), antallet af tilskuere eller størrelsen på omsætningen. Helt dugfriske tal fra Dansk Idrætsforbund viser, at målt på medlemstal er fodbold, gymnastik og svømning Danmarks mest populære sportsgrene og af de navngivne i bunden finder vi moderne femkamp, ishockey og softball. På tilskuersiden var det herrelandsholdet i fodbold, som ikke overraskende trak flest tilskuere, mens det måske lidt mere uventet – medlemstallet taget i betragtning – er ishockeylandsholdet på herresiden, som trækker næstflest tilskuere. De øvrige topmagneter for tilskuere er kvindefodbold, herre- og kvindehåndbold samt basketball for herrer. En interessant outsider, som de senere år er skudt i vejret med raketfart på både deltager- og tilskuerfronten, er eSport, som er vokset med 130% på et år. Det vender vi tilbage til. 

Hvad har indflydelse på en sportsgrens popularitet?

Der er adskillige ting, som kan påvirke, hvor populær en sportsgren er. Først og fremmest skal man selvfølgelig se på et lands historie og traditioner. Nogle sportsgrene er virkelig populære i visse regioner og lande og fuldstændigt ukendte i andre. En sportsgren som cricket er stort set ukendt i Danmark og har ca. 2.000 medlemmer på landsplan, selvom det dog er muligt for interesserede at finde både odds forslag og nyheder på bettingsider. Det er her muligt at læse seneste nyheder om både større og mindre sportsgrene som fodbold, tennis og håndbold. Cricket er til gengæld utroligt populært i Storbritannien og flere tidligere britiske kolonier som Indien, Pakistan, Australien og Sydafrika. Herudover spiller faktorer som tempo, individualitet og holdsamarbejde samt blandingen af kompleksitet og simplicitet ind. Spil som fodbold, håndbold og ishockey er tempofyldte sportsgrene, som måske har deres stjerner, men alligevel er succes lige så ofte baseret på en god holdindsats. Og så er reglerne på den ene side så simple, at alle kan følge med og samtidigt kan man dykke ned i detaljer, hvis man synes, at det er interessant. 

Sportens nyeste skud på stammen

En sportsgren har de senere år indhentet de traditionelle sportsgrene, hvad popularitet angår. eSport buldrer frem, og det skyldes måske en faktor, vi endnu ikke har været inde på: Penge og teknologi. Penge har som med alt andet i den moderne verden en kæmpe indflydelse på, om noget bliver populært. Penge kan købe reklametid, de bedste spillere og sponsorater. Det er også set inden for f.eks. fodboldverdenen, hvor rigmandsopkøb og investeringer i klubber har ført fantastiske resultater med sig og dermed også stigende popularitet. eSport appellerer også til folk, fordi teknologi efterhånden er så stor og vigtig del af vores hverdag, at de fleste af os fascineres af spillernes evner og strategier. Det bliver spændende at følge, om denne popularitet vil fortsætte stigningen i fremtiden. 
 

Skriv et svar