Neuropatiske smerter

Der findes mange forskellige smerter, som man kan gå igennem som menneske, men den værste type af smerter er intet mindre end nervesmerter eller ”neuropatiske smerter.” Denne type af smerter kan være forårsaget af enten en sygdom eller endnu værre, en form for skade i nervesystemet. Nervesystemet består af hjernen, ens nerverødder, rygmarv med mere. Neuropatiske smerter kan generelt tolkes som en form for varsel eller signal om at der er noget galt med eller noget ødelagt væv. Dog går nervesmerter ikke nødvendigvis ud over det egentlige sted man er skadet, da det så er selve ens smertesystem som har lidt skade. Der er dog visse sygdomme som oftest medfører diverse former for neuropatiske smerter, hvilket kunne være nervebetændelse, helvedesild, amputation, diverse former for rygmarvsskader, kræft og meget mere.

Neuropatiske smerter opstår når en nerve bliver beskadiget, hvorefter den kan udsende det man kalder for ukorrekte signaler til sig selv eller omgivende nerver. Ved at det sker, får hjernen automatisk signalet og bliver narret til at tro, at der sker noget i området omkring den beskadiget nerve. Dette er for eksempelt også synligt, når man som menneske får amputeret en arm eller et ben, eller lignende. Man kan føle den manglende del af kroppen og have en fornemmelse af smerte i en tå på trods af at man mangler sin fod. Dog betyder det også at beskadiget nerver kan sende tonsvis af signaler ud ved blot en smule berøring, hvilket kan forårsage stor smerte hos personen og dens manglende lemmer. Disse typer af smerter i forbindelse med amputation kaldes stumpsmerter hvis det gør ondt i det væv der er tilbage, men også fantomsmerter, hvis man har ondt hvor det manglende lem burde have siddet.

Neuropatiske smerters diagnose og behandling

Lægen er ansat til at nøje undersøge hvordan sammenhængen med neuropatiske smerter kan have med ens fysiske fremtræden. I nogle tilfælde kan det være nemt at diagnosticere, hvis det for eksempel er efter en operation, mens det i andre tilfælde kan være en omfattende proces med undersøgelser og skanninger, for at finde frem til sagens kerne. Det samme er det også i forbindelse med behandling på en smerteklinik. Nogle gange er det muligt at behandle sygdommen der forårsager skade, mens der ved andre kun er tale om en symptombehandling i form af for eksempel smertestillende. Visse kroniske smerter er mulige at behandle gennem medicin, proteser for at give virkelighedsfornemmelsen, diverse former for operationer, eller behandling af hhv. Psykolog og fysioterapi.

Ved behandling kan man i bedste tilfælde få symptomerne til at gå væk og hele skaden på nerverne, men desværre er de fleste nerveskader kroniske og uhelbredelige. Medicin er ofte en løsning, men da nerver er en kompleks del af den menneskelige krop, så er det ikke muligt at give konkrete svar på de forskellige nerveskader. Det betyder af samme grund også, at mange mennesker med nerveskader oplever at svæve mellem forskelle præparater til lindring. Det man selv kan have fokus på, er at skabe egne erfaringer med faktorer der kan lindre, da det er meget individuelt.

Skriv et svar