Se alle e-numre inde på e-numre.dk

Liste over e-numre

E-numre er et vidt begreb, der dækker over mange ting. Det er derfor, du kan se alle e-numre på e-numre.dk. Der findes både kunstigt fremstillede e-numre og e-numre, som kommer fra naturen. Det er vigtigt at kende forskel på dem, for at man som forbruger kan tage et oplyst valg, når man er ude at handle. Der er jo stor forskel på, om der er e-numre i noget, fordi det er naturligt forekommende, eller om det er et af de stoffer, der er mistænkt for at være allergifremkaldende. Der er især seks stoffer, der mistænkes for at være skadelige.

Der er seks farvestoffer, som har numrene 102, 104, 110, 122, 124 og 129. Ud over at holde øje med, hvilke stoffer de forskellige tal dækker over, er det også vigtigt, at du ved, hvad det betyder. e-102 hedder f.eks. tartrazin og det er jo ikke meget lettere at huske end et tal. Det er derfor, du har brug for hjemmesider som e-numre.dk til at gøre det lettere, at finde rundt i tilsætningsjunglen.

Hvad dækker e’et og tallet over

Grunden til at det hedder e-numre er, at det er en EU standard for, hvilke tilsætningsstoffer der må være i fødevarer. Tallet dækker over, hvilken kategori af tilsætningsstoffer, der er tale om. Systemet er relativt simpelt, når man lige har fanget det:

E200 – E297 Konserveringsmidler.

E300 – E385 Antioxidanter.

E400 – E503 Emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler.

E504 – E530 Syrer, baser og salte.

E535 – E585 Antiklumpningsmidler.

E620 – E900 Aromaforstærkere.

E901 – E927 Overfladebehandlingsmidler.

E938 – E949 Emballagegasser og drivgasser.

E950 – E968 Sødestoffer.

E999 – E1520 Diverse stoffer uden for de almindelige kategorier

Du kan altså relativt hurtigt øve dig i at huske de forskellige underkategorier og deres numre, hvor det til gengæld tager noget længere tid at huske hver enkelt e-nummer. Det kan vi heller ikke selv. Det er derfor, vi har lavet en liste over numrene på e-numre.dk

Læs mere på e-numre.dk

Det næste spørgsmål der rejser sig er ofte, hvad det så betyder. Det kan du læse meget mere om på e-numre.dk. Hjemmesiden er et hobbyprojekt, der har til formål at samle og dele viden om tilsætningsstoffer og e-numre. Vi synes selv, det kan være svært at navigere i, og derfor besluttede vi os for, at blive klogere og dele vores viden med andre. Det er jo helt essentielt, at vi ved, hvad vi spiser. Det er særligt vigtigt at vide, hvad der er i vores mad, hvis der er fødevarer, antiklumpningsmidler, drivgasser eller andet, vi ikke kan tåle. Sandsynligheden er unægteligt til stede.

Uanset hvad mener vi også, det er rart at vide, hvad vi putter i munden og får ind i kroppen. Hvis du gerne vil leve sundt uden at tænke over, hvad de forskellige e-numre dækker over, er det smarteste simpelthen ikke at købe præfabrikerede fødevarer. Når du køber ubehandlede råvarer får du, hvad du ser. Der kan selvfølgelig være brugt sprøjtegift osv. i produktionen, men det har ikke noget med e-numre at gøre.

Skriv et svar